Stoppa energitjuvarna – 10 smarta tips

10 smarta tips för att dra ner din energikostnad

Det brukar sägas att den mest energismarta elen är den som aldrig används. Men el är ju också nödvändigt för att kunna utföra sysslor i vår vardag och det är svårt att klara sig utan. Just när elpriset är högt kan det vara en bra idé att se över sin energianvändning för att dra ner energikostnad så mycket man kan. Det bästa sättet att minska sina elkostnader är helt enkelt att sätta stopp för alla eltjuvar.
Ta nästa steg och bli ännu mer energismart! Här har vi samlat 10 tips för att dra ner din energikostnad ytterlig
are.

  1. Sänk värmen i rum som du sällan använder, till exempel hallen. För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du ca 5% av elförbrukningen.
  2. Undvik att täcka elementen med gardiner eller möbler. För att luften på bästa sätt ska kunna värma upp ditt hem behöver den fri cirkulation.
  3. När du är bortrest behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen och stäng av handdukstork samt golvvärme om du har det
  4. Installera timers så kan du se till att lampor och andra elektroniska produkter inte står på under dagen och drar onödig el.
  5. Byt till lågenergilampor i hela hemmet och spara flera hundra kronor per år.
  6. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som kommer in i hemmet. Även gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute.
  7. Byt ut gamla, energikrävande vitvaror. Dagens moderna vitvaror drar betydligt mindre energi än äldre modeller. Så även om t.ex. din gamla kyl eller frys fortfarande fungerar, är det en god idé att byta ut den.
  8. Tvätta i 40 °C istället för 60 °C och nästintill halvera energikostnaden.
  9. Använd diskmaskin om möjligt. Diskmaskinen drar ca en tredjedel mindre el än handdisk.
  10. Stäng av dina elektroniska apparater, standby-läget drar mer ström än man kan tro. Dra även ut kontakten när du laddat klart. Laddare tjuvdrar el även när de inte laddar.

Med rätt el, rätt produkter och effektivare användning sparar man både på miljön samt får mer pengar i plånboken oavsett vilket elavtal man valt och oavsett hur utvecklingen av elpriset kommer se ut. Det bästa sättet att minska dina elkostnader är helt enkelt att sätta stopp för eltjuvarna i sin vardag. 

Vi på Telinet Energi vill att du ska kunna använda el som har så liten miljöpåverkan som möjligt, därför ingår endast förnybar energi i alla våra avtal. Förnybar energi innebär att all den elen vi säljer till dig kommer från solen, vinden och vattnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.